Sudura, scânteile, stropii încinși și fumul de sudare sunt inseparabile. Este o imagine des întâlnită, în rândul sudorilor. Cu toate acestea, puțini sunt aceia care înțeleg ce sunt fumurile de sudare și mai ales care poate fi compozițiile acestora.
Fumurile de sudare sunt dăunătoare și sunt foarte periculoase pentru sănătate. Mai ales dacă sudorii nu au analizat mediul de lucru specific și nu sunt luate măsurile de securitate necesare.
Compoziția fumului
Fumul de sudare este un amestec diferit de gaze , vapori și particule fine de pulberi. Compoziția amestecului depinde de procedeul de sudare și compoziția metalelor care care sunt sudate plus acoperire acestora in vederea protecției anti-coroziune și chiar diversele substanțe ati-stropi . Gaze care sunt eliberate in timpul sudării , de exemplu:
- oxid de azot (NOx)
- dioxidul de carbon (CO2)
- monoxid de carbon (CO)
- ozon (O3)
De asemenea, fumul poate conține o mulțime de particule fine de oxizi metalici, fluoruri și metale, cum ar fi:
- crom
- nichel
- zinc
- mangan
- cobalt
- aluminiu
- cupru
- plumb
Particulele de fum de sudare cu diametrul de 1-7 μm au capacitatea de a pătrunde adânc în plămâni, constituind cel mai mare pericol pentru sănătate.
Particulele constituie riscul cel mai mare pentru sănătate.
Fumul de sudare poate provoca boli grave
Este destul de evident că este potențial periculos să inhalați astfel de vapori de sudură. Și dacă nu sunteți convins, citiți numeroasele studii științifice și rapoarte care afirmă că vaporii de sudare pot provoca tot felul de boli grave, precum cancer, astm și chiar simptome ale bolii Parkinson.
Trei factori determină riscurile
Nivelul riscului, dacă nu sunt luate ventilații adjuvante și măsuri de protecție, depinde de trei factori:
- toxicitatea fumului
- concentrația fumului
- durata cât a fost inhalat fum.
1. Toxicitatea fumului de sudare
Toxicitatea fumului variază. După cum sa spus, depinde de tipul de proces de sudare, de materialele de sudare utilizate și de ce fel de material este sudat, oțel carbon, oțel inoxidabil, aluminiu, cupru, oțel galvanizat, etc.
2. Concentrația fumului de sudare
Concentrația cea mai mare a fumului și a substanțelor dăunătoare este acela care se ridică din punctul de sudare. Cu cât acest fum este mai rapid eliminat prin ventilație, cu atât este mai bine.
3. Durata inhalării fumurilor de sudare
Durata de inhalare a unui sudor a fumului de sudare depinde de timpul efectiv de sudare . Unii muncitori sudează una sau două ore pe zi, alții sudează toată ziua. Un calcul simplu, numit și timpul de arc, determina timpul efectiv, cu cat timpul de arc este mai mare cu atât se produce mai mult fum și cu atât este mai mare pericolul inhalării amestecului de gaze și particule fine.
Atricol adaptat dupa: welding-fume